Projekt ogrod nowoczesnego z dużą różnicą wysokości w Skale

Kompozycja ogrodu

Kompozycja tego nowoczesnego ogrodu opiera się na założeniach naturalistycznych ujętych w prostej formie. Przesterzeń podkreslają jasne betonowe mury oporowe wydzielające poszczególne przestrzenie.

W zachodniej części znajduje się brama wjazdowa długości 5 m wraz z furtką i słupkiem wielofunkcyjnym Multibox z domofonem i przelotową skrzynką na listy. Obok znajduje się murowane miejsce na składowanie odpadów z dachem 2-spadowym. Przy bramie wjazdowej jest rabata w naturalistycznym stylu z zimozieloną turzycą oraz krzewami bzu czarnego o postrzępionych liściach. Całość kompozycji dopełniają świerki kłujące ze srebrzystymi igłami maskujące słup oraz przysłaniające dom od sąsiednich zabudowań.

Wzdłuż południowej linii budynku, z uwagi na różnicę wysokości powstała skarpa, która pokryta jest monokulturą z zimozielonej irgi. Pełni ona funkcję utrzymującą i wzmacniającą nasyp. Dalej, na osi wejścia do budynku znajdują się schody prowadzące do dolnej części działki. Na skarpie powtarza się motyw drzew wielopniowych podświetlonych reflektorami, które wydobędą ich ciekawą formę.

Elementy architektoniczne w ogrodzie

Teren ogrodu charakteryzuje się dużymi różnicami wysokości, w związku z czym zastosowano elemety architektoniczne. Dalej przy wschodniej części budynku zaprojektowano dwa tarasy niwelujące różnice wysokości. Z głównego tarasu kompozytowego przy budynku schodzimy na niższy poziom z dużym tarasem, wykonany analogicznie z desek kompozytowych. Najniżej zlokalizowano podest z nawierzchnią z kory łupkowej i obrzeżem ze stopni blokowych. Schody podświetlone są lampami wpuszczonymi w betonowy murek. Ograniczenie tarasu kompozytowego to stopnie z betonu architektonicznego.

Z uwagi na różnicę wysokości powstały donice, w których rosną jednolite łany traw ozdobnych o leśnym, naturalnym charakterze. Mocnymi akcentami są tu kwitnące wiosną magnolie podświetlone reflektorami. Najważniejszym punktem na osi żwirowego tarasu będzie posąg, który dodatkowo podświetlony będzie reflektorem.

Mała architektura w ogrodzie

W północnej części ogrodu, na skraju sadu, znajduje się miejsce na palenisko ogrodowe z betonową ławką. Palenisko otulają nasadzenia z okrywowej irgi i krzewy o naturalnym charakterze: trzmielina oskrzydlona, bez czarny i kalina koralowa. Ścieżka wykonanan jest z kory kamiennej i prowadzi z tarasu do paleniska, a dalej do części z budynkiem gospodarczym oraz niewielką szklarnią.

Zaprojektowany ogród poprzez zastosowanie powtarzalnych form roślinnych i architektonicznych, stanowi kompozycyjną całość. Dzięki zastosowaniu odpowiedniego doboru roślinnego jest reprezentacyjny i aktakcyjny przez cały rok.


Zaprojektowali

Barbara Wacławska

Lokalizacja

Skała k. Krakowa

Data

1 lutego 2020

Powierzchnia

84 ary

Zleceniodawca

prywatny

Status

Ukończone

Wróć