Zieleń przy bloku ZIG ZAK HOUSE Rzeszów

Projekt zieleni przy bloku

Budynek ZIG ZAK HOUSE to przestrzeń mieszkalna, ale również usługowa. W związku z tym, głównym założeniem projektu było stworzenie zieleni reprezentacyjnej i dekoracyjnej przez cały rok.  Uwzględniono osie widokowe przebiegające w kierunku kompieliska miejskiego Żwirownia. Nieatrakcyjne widoki przysłonięto nasadzeniami z kolumnowych drzew oraz zimozielonych pnączy.

Układ nasadzeń

Przestrzeń od strony południowej zaprojektowano w formie niesymetrycznych grup roślin, zróżnicowanych pod względem wysokości oraz faktury i koloru ulistnienia. Przedzielają je zimozielone żywopłoty, formowane do wysokości 70 cm, nawiązujące swoim kształtem do elementów elewacji frontowej budynku. Na tle żywopłotów zlokalizowano żwirowiska wysypane grysem bazaltowym frakcja 2-5 mm, na których proponuje się ustawić ławki. Ciemny grys będzie doskonałym tłem dla białych, podświetlanych ławek, jednocześnie nawiązując do grafitowej kolorystyki elewacji. W kilku miejscach na żwirowisku proponuje się ustawić duże głazy w kolorze szarym.

Jako wyższe elementy zaproponowane drzewa o kulistych koronach, które podkreślać będą wjazd od ul. Grabskiego, pojawią się przy parkingu od strony wschodniej oraz wśród nasadzeń w części południowej. 

Przestrzeń pomiędzy wjazdem do garażu podziemnego a chodnikiem, zaproponowano rozwiązać jako żwirowisko z głazami i wysokimi trawami. Dzięki temu, długi i wąski przesmyk będzie atrakcyjny przez cały rok. Natomiast betonowe ściany oporowe porastać będzie zimozielony bluszcz, który wizualnie złagodzi surowy charakter betonu. To samo pnącze zastosowano przy nieatrakcyjnym ogrodzeniu od strony północnej, dzięki czemu zostanie ono całkowicie przysłonięte.


Zaprojektowali

Barbara Wacławska, Miłosz Dąbrowski

Lokalizacja

Rzeszów, ul. Kwiatkowskiego

Data

1 maja 2018

Powierzchnia

Zleceniodawca

Szklane Tarasy

Status

Ukończone

Wróć