Ogród leśny w Radawie

DaOgród leśny przy domu

Ogród zaprojektowano w stylu naturalistycznym, wpisującym się w leśny charakter otaczającego krajobrazu. Kompozycję ogrodową oparto na liniach skośnych nawiązujących do nowoczesnej bryły budynku i deskowania na elewacji.

W południowej części terenu zlokalizowano wjazd na działkę oraz przestrzeń parkingowa. Nawierzchnię podjazdu stanowią płyty Libet HEXO w kształcie hexagonu w kolorze antracytowym z akcentami liniowymi w kolorze gołębim. Miejsca postojowe wykonano z ażurowych płyt Libet HEXO Eco w kolorze antracytowym z liniami z kostki HEXO w kolorze gołębim. Przewidziano miejsce na siedem stanowisk postojowych o wymiarach 250×500 cm. Dalej, w końcowej części podjazdu, zaprojektowano mur służący do gry w koszykówkę i tenisa, a za murem ukryto budynek gospodarczy.

Nasadzenia przy podjeździe w głównej mierze składają się z okrywowego zimozielonego jałowca nadbrzeżnego w połączeniu z dużymi przestrzeniami wypełnionymi trawą ozdobną – śmiałek darniowy, tworzącą gęste kępy długich łukowato wygiętych liści. Wzdłuż ogrodzenia przy miejscach postojowych wąską przestrzeń wypełnia szpaler z pięciornika krzewiastego o jasno żółtych kwiatach. W zachodnio-południowym narożniku zlokalizowano grupę trzech brzóz pożytecznych w odmianie ‘Dorenboos’ o śnieżnobiałej korze. Podążając wzdłuż zachodniego ogrodzenia jest żywopłot z kolumnowego jałowca pospolitego izolującego wnętrze ogrodu, natomiast na siatce ogrodzeniowej zimozielony bluszcz pospolity.

Oryginalna nawierzchnia w ogrodzie

Ciągi komunikacji pieszej stanowią podniesione podesty z deski kompozytowej. W podeście prowadzącym do wejścia głównego oraz w podeście z banią, zaprojektowano niskie słupki oświetleniowe, delikatnie podkreślające nawierzchnię.

Przy zachodniej granicy wyznaczono miejsce na szklarnię, do której prowadzi podest drewniany podświetlony taśmą LED. Kierując się dalej podestem dochodzi się do przestrzeni wypoczynkowej z paleniskiem ogrodowym, który otoczony jest betonowym murkiem. Miejsce paleniska otulają trawy ozdobne i wrzosowisko, zlokalizowane pod koronami istniejących sosen. Niezaprzeczalnym urozmaiceniem kompozycji są duże głazy i trzmielina oskrzydlona, która przebarwi się jesienią na czerwono.

W północno-zachodnim narożniku działki pod koronami istniejących drzew przewidziano przestrzeń na plac zabaw.

W części frontowej, na tle elewacji południowej zaprojektowano przestrzeń z zimozielonym dywanem jałowca nadbrzeżnego oraz z kompozycją dużych głazów. Mocnym akcentem kolorystycznym na tle drewnianej elewacji będzie biało-zielony dereń pagodowy z piętrowo rozpostartymi bocznymi gałęziami. Przy wejściu głównym do budynku, w podeście drewnianym zlokalizowano wycięcie na rośliny. Centralny punkt stanowi tu trzmielina oskrzydlona w towarzystwie trawy o leśnym charakterze – hakonechloa smukła.

Po prawej i lewej stronie wejścia, pod grupami istniejących drzew, zaprojektowano wrzosowiska składające się z łanów wrzosów i kostrzewy sinej. W szczególności skupiono się na istniejących drzewach, które podświetlono od dołu oprawami gruntowymi.

Podążając wzdłuż wschodniego ogrodzenia, zaprojektowano szpaler z wysokich traw miskanta chińskiego oraz konstrukcję stalową pełniącą funkcję dekoracyjną oraz stojaka na drewno. Konstrukcję zaproponowano podświetlić od spodu taśmą LED. Przed drewutnią, w wolnej przestrzeni między istniejącym zadrzewieniem, zlokalizowano budynek warsztatu, a dojście do niego stanowią płyty Libet Hexo Eco prowadzące z podestu głównego.

Basen w ogrodzie

We wschodniej części ogrodu głównym punktem jest basen kąpielowy otoczony podestem z kompozytu. Od strefy wejściowej oddziela go niewielka donica z trawą ozdobną – hakonechloa smukła. Taras basenowy otulają wrzosowiska z kompozycją z dużych głazów, zlokalizowane pod istniejącymi drzewami.

W północnej, najbardziej zalesionej części działki, zlokalizowano zakątek z balią ogrodową, do której prowadzi podest drewniany oświetlony niskimi lampami. Krzewy otulające tą przestrzeń pełnią funkcję izolacyjną, dodając wnętrzu ogrodowego więcej intymności.


Zaprojektowali

Barbara Wacławska, Miłosz Dąbrowski

Lokalizacja

Radawa

Data

1 września 2020

Powierzchnia

34,78 ar

Zleceniodawca

prywatny

Status

Wybierz status

Wróć