Projekt ogrodu w stylu boho

W stylu boho – ogród oparty na prostych liniach rabat, podkreślających formę nowoczesnej stodoły

Głównym założeniem prac projektowych było stworzenie ogrodu ozdobnego z akcentami w stylu boho. Uzyskano to poprzez zastosowanie mebli i dodatkó rattanowych. Dodatkowo ogród jest urozmaicony pod względem kwitnienia, a także przyjazny do zabaw dla dzieci i wypoczynku dla dorosłych.

Wzdłuż drogi wjzadowej zaprojektowano ceglane ogrodzenie nawiązujące do elewacji budynków. Połączone jest ze stalowymi pionowymi profilami, które nadają przestrzeni elegancji i nowoczesności.

Otoczenie nowoczesnej stodoły

Frontową część działki stanowi przestrzeń pomiędzy istniejącym domem a projektowanym budynkiem w stylu ‘nowoczesnej stodoły’. Przeważa tu podjazd z dużych płyt betonowych, prowadzący do garażu oraz ścieżki wykonanane z wąskiej kostki betonowej ułożonej w jodełkę. Połączenie tych dwóch styli powoduje, że przestrzeń jest urozmaicona, a także nawiązuje do cegły zastosowanej na elewacji i ogrodzeniu.

Na tle ściany budynku i wzdłuż ścieżki prowadzącej w kierunku tarasu, zaprojektowano łan traw ozdobnych w połączeniu z fioletowo kwitnącą werbeną. Akcentami są tu wielopniowe świdośliwy, które rosnną na tle ścian budynku. Wieczorem, dzięki podświetleniu reflektorami, będą dawać piękny rysunek na ceglanej elewacji. Podążając dalej ścieżką dochodzi się do ogrodu głównego we wschodniej części działki. Znajduje się tu również drugi taras, a także trawnik przeznaczony w szczególności do zabaw dla dzieci. Podążając dalej jest wgłębnik z ławkami i paleniskiem ogrodowym. Palenisko otoczono kompozycjami z kwitnących krzewów i bylin, które widoczne będą również z wnętrza ‘stodoły’. Dominują tu odcienie fioletu, różu i bieli, dzięki czemu ogród nabiera swojskiego klimatu.

Na istniejącej wiśni proponuje się zawiesić kokon rattanowy, który będzie pełnić funkcję huśtawki dla dzieci, a dla dorosłych będzie formą relaksu.

A może warzywnik?

W południowej części działki, za istniejącym domem, zlokalizowano część użytkowo-owocową. Znajduje się tu warzywnik w formie drewnianych skrzyń, ustawionych na nawierzchni żwirowej, co ułatwi komunikację oraz pielęgnację. Dalej wzdłuż ogrodzenia znajdują się krzewy owocowe takie jak maliny, porzeczki czy agrest, natomiast dalej na ogrodzeniu piąć się będzie jeżyna bezkolcowa. W zaułku za domem umieszczono kompostownik, w formie trzech drewnianych kwater.


Zaprojektowali

Barbara Wacławska

Lokalizacja

Rzeszów

Data

1 kwietnia 2018

Powierzchnia

Zleceniodawca

prywatny

Status

Ukończone

Wróć